Overslaan en naar de inhoud gaan
septoria in tarwe

Septoria tritici in tarwe

Voorkom vroegijdig afsterven van het blad en het mislukken van de oogst.
Zoals bij alle gewassen, staat tarwe bloot aan verschillende bedreigingen van buitenaf. Een boosdoener die met kop en schouders boven andere schadeveroorzakers uitsteekt is Septoria tritici.
Kevin de Lange, technical support manager akkerbouw bij ADAMA Benelux, geeft een update.
septoria in tarwe

De schimmel Septoria tritici, ook wel 'bladvlekkenziekte' genoemd, tast de bladeren van het tarwegewas aan, waardoor de plant de energie niet krijgt om te groeien. De schimmel kan lang na de oogst rond blijven waaien en overleven op de stoppel van een tarwegewas. 

Bron: Adama Frankrijk

Wat is Septoria tritici?

Septoria tritici is een van de meest voorkomende tarweschimmels in Nederland. Ons klimaat is er helaas perfect voor. De schimmel dringt door in het tarweblad en begint daar aan zijn vernietigende werk. Het verraderlijke van Septoria tritici is dat er in de eerste periode geen symptomen te zien zijn. Tarwe lijkt er fris en gezond bij te staan, terwijl er al infectie heeft plaatsgevonden.

Omdat Septoria tritici kan worden verspreid door contact tussen planten, maar ook door regen en wind, is beheersing lastig, zeker als er al een aantasting in het gewas zit.  Ook blijft de schimmel nog lang in leven op stoppelresten, waardoor ook toekomstige oogsten in gevaar komen.

Oorzaken van Septoria tritici 

Infecties kunnen het hele seizoen optreden en schade veroorzaken. Als niets wordt gedaan om schimmelinfectie te voorkomen, is de kans groot dat de ziekte zich zal openbaren. Infecties kunnen in het najaar, als het gewas net boven staat al plaatsvinden. De sporen uit het oude gewas verspreiden zich vanaf het najaar door de lucht, wat in de winter doorgaat om in het voorjaar uit te doven. 

In het voorjaar met lange bladnatperiodes en regen kan de schimmel snel om zich heen grijpen door snelle ongeslachtelijke vermeerdering, waarna nieuw blad aangetast wordt. 

Gevolgen van Septoria tritici

Als Septoria tritici niet goed wordt beheerst kan het een behoorlijke opbrengstvermindering veroorzaken, oplopend tot 50% in seizoenen met hoge ziektedruk. De schimmel manifesteert zich op de bladeren van de plant, met bruinverkleuring en typische zwarte puntjes als gevolg. De plant verliest een gedeelte van de capaciteit voor fotosynthese en heeft daardoor onvoldoende kracht om de korrels te vullen. De korrels zelf worden over het algemeen niet aangetast. Doordat de plant verzwakt, krijgen andere schimmels ook kans om toe te slaan.

Werking van Stavento® op Septoria tritici 

Stavento® werkt op basis van de actieve stof folpet en fungeert als resistentiebreker. In feite voorkom je met Stavento® resistentievorming van de schimmelcel. Zodoende kan het ook het beste worden ingezet als mixpartner: een toevoeging aan het bestaande tarwefungicideschema.

In onderstaand schema een weergave van de effectiviteit van de verschillende actieve stoffen op Septoria tritici tussen 2017 en 2022.

De X-as laat de effectiviteit van het product op Septoria tritici zien.
de Y-as laat het percentage van de etiketdosering zien (1 = 100% van de etiketdosering) 
Conclusie: De lijnen  buigen steeds vroeger uit. Dat betekent dat de etiketdosering een verminderde effectiviteit laat zien. Met Stavento® voorkom en vertraag je deze resistentievorming waardoor de effectiviteit door de jaren hetzelfde blijft.  

Bron: Agriculture and Horticulture Development Board (AHDB)

 

ADAMA's tips - Septoria voorkomen

  1. Stoppelresten in grond werken

  2. Preventieve bestrijdingen uitvoeren