Пропустити
agrovisnyk_winter_001

Агровісник від 07 грудня

Агроновини в Україні та світі
agrovisnyk_winter_001

Дотацію за посіви гречки отримають 655 агровиробників

За результатами розгляду поданих документів дотації за вирощування гречки отримають 655 сільськогосподарських товаровиробників, у тому числі 11 фізичних осіб-підприємців.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства аграрної політики та продовольства України, пише agravery.com.

Зазначимо, що 3 грудня відбулося засідання комісії з державної підтримки сільськогосподарських товаровиробників шляхом виділення бюджетних субсидій з розрахунку на одиницю оброблюваних угідь, на яких вирощувалась гречка. «Запровадження державної підтримки сприятиме збільшенню посівних площ гречки, що дасть змогу забезпечити стабільний обсяг валового виробництва гречки, яке буде дорівнювати внутрішньому споживанню та в перспективі дасть можливість створити її експертний потенціал, крім того буде сприяти розвитку суміжних ринків (насіння, переробки)», – розповідає Тарас Висоцький, перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України.

Порядок використання коштів держпідтримки передбачає виділення 5 тис. грн/га виробникам гречки, але не більше ніж на 300 гектарів оброблюваних угідь одним отримувачем. Зокрема, по результатам розгляду поданих документів бюджетні кошти отримають 655 сільськогосподарських товаровиробників, в тому числі 11 фізичних осіб-підприємців.

«Загальна кількість гектарів оброблюваних угідь на яких вирощувалася гречка становить 32,9 тис. га, заявлена сума на нарахування субсидій становить 164,6 млн гривень. Відповідно до проведених розрахунків, відсоток для нарахування пропорційного розподілу бюджетних коштів, у розрізі кожного отримувача, становить 30%, в грошовому еквіваленті сума субсидії на один гектар буде становити 1,5 тис. гривень», – додали у міністерстві.

Так, відповідно до прийнятого Закону України №5600 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень», офіційно зареєстроване сімейне фермерське господарство (оброблювана площа угідь яких до 20 га) також може подаватися на державну підтримку. «97% отримувачів субсидій є малі і середні виробники», – підкреслили у Мінагрополітики.

 

В Україні тепличні підприємства скорочують виробництво або закриваються

Рекордне зростання цін на газ в Україні відчутно вдарило по тепличному бізнесу і призвело до подорожчання овочів. Вітчизняні тепличні підприємства або скорочують виробництво, або взагалі закриваються.

Про повідомляє повідомляє УНІАН, пише agro-business.com.ua.

У поточному році через рекордне подорожчання газу, який використовується тепличниками для обігріву виробничих площ, свіжі огірки, помідори та інші овочі можуть стати недоступними.

«Криза на ринку вибухнула через те, що в Україні, як і в більшості інших країн світу, значно подорожчав газ. Для порівняння: у грудні 2020 року ціна 1 тис. кубометрів газу для українського бізнесу становила близько 7 тис. грн, а зараз близько 36 тис. грн. Це стало болючим ударом по багатьох секторах національної економіки», – зазначається у повідомленні.

Федерація роботодавців України відзначає, що через зростання ціни на газ найсильніше страждають енергоємні галузі, які мають найбільшу частку енергоресурсів у собівартості продукції. Це насамперед хімічна, скляна, керамічна галузі та сфера переробки аграрної продукції.

Найсильніше від високих цін на блакитне паливо постраждав тепличний бізнес. Більшість вітчизняних тепличних господарств використовує газ не лише як джерело тепла, а й у генерації електроенергії.

Зауважується, що якщо уряд якнайшвидше не проведе ефективних заходів, дана ситуація може призвести до банкрутства та масового закриття тепличних підприємств, на яких працюють тисячі людей.

Як зазначають в Українському союзі промисловців і підприємців (УСПП), через зростання вартості не лише на газ, а й на електрику та тверде паливо вже закрилися деякі з тепличних підприємств, зокрема, розташований під Києвом один із найбільших у Європі комбінат.

«Зростання цін на газ зачіпає не лише Україну. Вже зараз у країнах ЄС та Великій Британії скорочуються обсяги вирощування тепличних овочів у найменш теплих регіонах. Відповідно, одним із варіантів вирішення проблеми може стати розвиток експорту тепличних овочів до країн, де рівень доходів населення вищий, а споживання не так сильно залежить від рівня цін», – розповіли експерти.

Також в Українському союзі промисловців та підприємців додали, що з огляду на нинішню кон’юнктуру ціни на українські тепличні продукти можуть підскочити як мінімум на 40%.

«Однак це зробило б їх неконкурентоспроможними, споживач не купуватиме, наприклад, зелень за ціною 50-60 грн, коли поруч на прилавку італійська за 35 грн», – наголошують в УСПП.

 

Цьогоріч українські яблука експортують у 65 країн світу

За 9 місяців 2021 року з України було експортовано більше ніж 10 тисяч тонн яблук до 65 країн світу, проте невдовзі кількість країн може значно розширитися.

Про це розповіла Владислава Магалецька, голова Держпродспоживслужби, передає прес-служба відомства, пише agronews.ua.

«Робота над відкриттям нових ринків потребує постійних та системних зусиль багатьох державних установ та бізнесу. Це один із важливих напрямів нашої роботи», – коментує Магалецька.

За період 2020/21 року найбільш потужній експорт українських яблук спостерігався до таких країн, як: Білорусь, Об’єднані Арабські Емірати, Австрія, Молдова, Саудівська Аравія, Швеція, Оман, Малайзія, Казахстан, Греція, Кувейт, Туреччина та Мавританія.

«Сьогодні триває робота над відкриттям ринків В’єтнаму, КНР, Єгипту, Індії та Ізраїлю для українських виробників яблук», – підкреслила голова відомства.

 

Зростання ціни на добрива спровокувало розвиток чорного ринку в Індії

 

У зв'язку з гострою нестачею добрив фермери в Індії звертаються до чорного ринку та сплачують великі суми за постачання.

Про це пише видання Krishi Jagran, пише latifundist.com.

Зазначається, що у зв'язку з дефіцитом сформувався процвітаючий ринок, на якому субсидовані поживні речовин для сільськогосподарських культур продаються нелегально за значно вищими цінами, ніж встановлені урядом.

Згідно з повідомленням, фермери кажуть, що вони не мають особливого вибору, оскільки починається вирішальний посівний сезон для мільйонів індійських сімей, які заробляють на життя сільським господарством.

За словами Діліпа Патідара, який займається вирощуванням пшениці та цибулі в штаті Мадхья-Прадеш, їм доводиться або скорочувати використання добрив та ризикувати зниженням урожаю, або платити високі ціни на чорному ринку.

За його словами, будь-яка з цих альтернатив не дуже хороша. У країні, де 15% населення недоїдає, зниження сільськогосподарського виробництва може призвести до зростання цін на продовольство, що посилить інфляцію. Оплата високих цін на чорному ринку завдасть збитків доходам дрібних і малоземельних фермерів Індії, на які припадає понад 80% сільськогосподарської галузі країни.

Ціни на овочеву продукцію «борщового набору» (грн за кг)

 

Ринок "Столичний"

Ринок "Шувар"

Ринок "Нежданный"

Капуста білокачанна

5,00

10,00

8,50

Цибуля ріпчаста

8,00

9,00

6,50

Буряк столовий

8,50

9,00

8,50

Морква

7,00

6,00

6,50

Картопля Белароса

5,50

4,00

6,00

Ціни на сільськогосподарську продукцію в гривні* 

Пшениця, 2 клас

Ціна EXW за тонну

Центральний регіон

9250

Західний регіон

8900

Східний регіон

8850

Південний регіон

10200

Пшениця, 3 клас

Ціна EXW за тонну

Центральний регіон

9175

Західний регіон

8825

Східний регіон

8775

Південний регіон

10125

Пшениця, 6 клас

Ціна EXW за тонну

Центральний регіон

9100

Західний регіон

8750

Східний регіон

8700

Південний регіон

10050

Соняшник

Ціна EXW за тонну

Центральний регіон

19650

Західний регіон

19450

Східний регіон

19450

Південний регіон

20050

Ріпак

Ціна EXW за тонну

Центральний регіон

19050

Західний регіон

19050

Східний регіон

18550

Південний регіон

20350

Ячмінь

Ціна EXW за тонну

Центральний регіон

7500

Західний регіон

7200

Східний регіон

7150

Південний регіон

8670

Кукурудза

Ціна EXW за тонну

Центральний регіон

7150

Західний регіон

7050

Східний регіон

6850

Південний регіон

8200

Соя

Ціна EXW за тонну

Центральний регіон

16450

Західний регіон

15550

Східний регіон

16050

Південний регіон

15850

 * Інформація Аналітичної служби ADAMA