Пропустити
agrovisnyk_002.jpg

Агровісник від 01 грудня

Агроновини в Україні та світі
agrovisnyk_002.jpg

Мінагрополітики удосконалює фінансовий інструмент аграрних розписок на законодавчому рівні

Розроблений та доопрацьований законопроект №2805-Д, який дозволить зробити інструмент аграрних розписок дешевшим та швидшим для аграріїв, готується до першого читання Комітетом з питань фінансів.

Про це розповів Міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко, пише agronews.ua.

«Стратегічне бачення Мінагрополітики щодо довгострокового розвитку агросектору передбачає кілька основних напрямків роботи, за якими необхідно забезпечити можливості залучення фінансування для агровиробників. Це і розвиток прозорого ринку землі, і реалізація проектів зі зрошення, і збільшення врожайності та прибутковості агровиробництва», – зазначив Роман Лещенко.

Міністр додав, що маючи перед собою такі завдання, необхідно використовувати максимум можливостей для покращення доступу до фінансування агровиробникам. Свого часу позитивний вплив на збільшення обсягів залученого фінансування аграріями створив інструмент аграрних розписок.

Для того, щоб зробити цей інструмент доступнішим, впродовж року Мінагрополітики спільно з Міжнародною фінансовою корпорацією IFC та основними користувачами аграрних розписок працювали над модернізацією інструменту через законодавчі зміни. Серед нових переваг, які пропонуються:

  • можливість самостійно здійснювати операції з аграрними розписками в Реєстрі завдяки впровадженню сучасних цифрових рішень;
  • додаткові опції виконання аграрних розписок залежно від потреб агровиробників та кредиторів (розрахунок частинами за графіком тощо);
  • мтворення умов для надійного використання аграрних розписок у тваринництві, садівництві, кооперативах, секторі первинної переробки агропродукції;
  • розвиток можливостей рефінансування для кредиторів, для збільшення ліквідності та приваблення додаткового капіталу у галузь.

Роман Лещенко наголосив, що Міністерство аграрної політики та продовольства України працює з колегами з парламенту над тим, щоб законопроект був затверджений в першому читанні до кінця цього року.

За словами Міністра, нові можливості аграрних розписок дозволять виробникам отримувати вчасне фінансування, підвищувати врожайність та прибутковість господарств, що буде основою для довгострокового розвитку сільського господарства країни. Законодавчі зміни також створять передумови для впровадження більш комплексних фінансових інструментів: як-от сек’юритизація сільськогосподарської дебіторської заборгованості, що дозволяє кредиторам залучати дешеве рефінансування з ринків капіталу.

 

Ціни на українську пшеницю залишатимуться високими щонайменше ще декілька тижнів

П’ятничний обвал світових цін нафту на 13-15% призвів до падіння біржових індексів, що посилило тиск на котирування зернових та олійних культур. Цього тижня ціни на пшеницю залишатимуться під тиском прогнозів зменшення попиту внаслідок нових обмежень та локдаунів, та збільшення виробництва в Австралії та Аргентині.

Про це повідомляє прес-служба Електронної зернової біржі України Graintrade, пише agravery.com

«Зернова біржа Буенос-Айресу завдяки гарній врожайності збільшила прогноз виробництва пшениці в Аргентині на 0,5 млн т до 20,3 млн т. Грудневі ф’ючерси на європейську пшеницю на паризькій Euronext після зростання на початку минулого тижня до рекордних 311,5 євро/т у п’ятницю впали на 6,25 євро/т до рівня попереднього тижня 299,2 євро/т або 337,5 дол./т», – йдеться в повідомленні.

На біржах США у п’ятницю був скорочений робочий день, тому торговельна активність була низькою. За даними щотижневого звіту МСГ США, експортні продажі пшениці за період 12−18 листопада виросли майже вдвічі до 567,5 тис. т, а загалом у сезоні сягнули 14,2 млн т із прогнозованих до експорту 23,4 млн т.

Так, грудневі ф’ючерси на біржах США впали на 2,39 дол./т до 305,1 дол./т на м’яку озиму SRW-пшеницю в Чикаго та на 1,19 дол./т до 319,7 дол./т на тверду озиму

HRW-пшеницю в Канзас-Сіті. «Проте подорожчала на 1 дол./т до 382 дол./т тверда яра HRS-пшениця в Міннеаполісі», – додають експерти.

Крім того, грудневі ф’ючерси на чорноморську пшеницю на чиказькій СВОТ у п’ятницю знизились на 1,7 дол./т до 345,2 дол./т і цього тижня залишатимуться під тиском падіння цін на американську і європейську пшеницю.

«В Україні закупівельні ціни на продовольчу пшеницю знизилися в портах на

2−5 дол./т до 325−328 дол./т, проте гривневі ціни внаслідок девальвації національної валюти залишилися на рівні 10−10,15 тис. грн/т.

Ціни на пшеницю залишатимуться високими ще щонайменше декілька тижнів, оскільки трейдерам потрібно виконати експортні контракти, проте ринок вже відчуває складнощі з продажами», – підкреслюють експерти.

Зауважимо, опади, що протягом тижня пройдуть в Україні та на південному заході Росії, покращать стан посівів озимини, що зменшить занепокоєння щодо долі майбутнього врожаю та вплив на ціни на новий врожай, які зараз знаходяться на рівні 290−300 дол./т для поставок в порт.

 

Україна почала імпортувати столовий буряк

Високі ціна на столові буряки в Україні та високий попит спровокували імпорт. Вже цього тижня на українському ринку з'явилися перші партії столових буряків із Польщі.

Про це повідомляють аналітики проєкту EastFruit, пише agro-business.com.ua.

Зазначається, що ціни на столові буряки за тиждень, за даними щоденного моніторингу, зросли в середньому в півтора раза, і, станом на 24 листопада, українські фермери відвантажували цей коренеплід по 9-12 грн за кг (0,34-0,45 дол. за кг).

Таке стрімке зростання цін учасники ринку пояснюють досить обмеженою пропозицією цієї продукції на ринку. Більшість виробників вважають за краще відмовлятися від продажів столових буряків, сподіваючись на подальше зростання цін у даному сегменті.

Аналітики зауважують, що на дану ситуацію миттєво відреагували трейдери, які на цьому тижні розпочали постачання в Україну польських буряків. На сьогоднішній день обсяги цієї продукції невеликі, а відпускні ціни на імпортні буряки озвучуються в діапазоні 8-8,50 грн за кг (0,30-0,32 дол. за кг).

«Отже, наразі столові буряки в українських господарствах коштують у середньому в 3,3 рази дорожче, ніж наприкінці листопада 2020 року. При цьому, якщо українські фермери й надалі утримуватимуться від продажу буряків, більшість ключових гравців ринку не виключають, що імпорт цього коренеплоду з Польщі може різко зрости вже наступного тижня», – відзначають експерти.

 

Селекціонер створив унікальне дерево, що дає десять різних видів плодів одночасно

Хуссам Сараф презентував дерево, яке дає 10 видів плодів одночасно. Про це повідомляє CBC, пише agronews.ua.

Сараф працює в середній школі в Шеппартоні, Австралія, і каже, що прищеплення різних фруктів перегукується з роботою, яку він виконує кожного дня.

Спочатку рекорд належав іншому селекціонеру протягом двох десятиліть. Але коли Сараф зазначив, що Гіннес неправильно врахував близькоспоріднені нектарини і персики Карраско як два окремих фрукта, зменшивши його загальну кількість до чотирьох різних видів, то отримав титул рекордсмена.

Дерево Сарафа містить білі нектарини, жовті нектарини, білі персики, жовті персики, абрикоси, персики, мигдаль, вишні, червоні сливи та жовті сливи. Деякі плоди цвітуть окремо, а інші одночасно. Але він каже, що дерево завжди має гарний набір кольорів, який приваблює різноманітну суміш запилювачів.

«Мій сад привабливий для всіх бджіл, метеликів – усіх добрих та гарних речей, розумієш?» – каже Сараф.

Вперше основи щеплення плодових дерев чоловік вивчив у школі в Іраку, коли був ще хлопчиком, працюючи з різними сортами інжиру. Він проводив свої канікули на фермах бабусь і дідусів та їхніх сусідів.

Це хобі по-справжньому розквітло в Австралії, де він виростив пишний сад на задньому дворі, повний рідкісних рослин і продукції з усього світу. Він відкриває простір для перегляду та фото, а також продає свої товари австралійцям, які шукають щось унікальне та рідкісне.

Ціни на овочеву продукцію «борщового набору» (грн за кг)

 

Ринок "Столичний"

Ринок "Шувар"

Ринок "Нежданный"

Капуста білокачанна

5,00

6,00

7,50

Цибуля ріпчаста

8,00

9,00

8,00

Буряк столовий

8,50

9,00

8,00

Морква

7,00

7,00

6,00

Картопля Белароса

5,50

3,80

6,00

Ціни на сільськогосподарську продукцію в гривні* 

Пшениця, 2 клас

Ціна EXW за тонну

Центральний регіон

9250

Західний регіон

9000

Східний регіон

8950

Південний регіон

10350

Пшениця, 3 клас

Ціна EXW за тонну

Центральний регіон

9175

Західний регіон

8925

Східний регіон

8875

Південний регіон

10275

Пшениця, 6 клас

Ціна EXW за тонну

Центральний регіон

9100

Західний регіон

8500

Східний регіон

8800

Південний регіон

10200

Соняшник

Ціна EXW за тонну

Центральний регіон

19950

Західний регіон

19750

Східний регіон

19850

Південний регіон

20450

Ріпак

Ціна EXW за тонну

Центральний регіон

19550

Західний регіон

19650

Східний регіон

19250

Південний регіон

20650

Ячмінь

Ціна EXW за тонну

Центральний регіон

7550

Західний регіон

7250

Східний регіон

7250

Південний регіон

8850

Кукурудза

Ціна EXW за тонну

Центральний регіон

7250

Західний регіон

7150

Східний регіон

6900

Південний регіон

8400

Соя

Ціна EXW за тонну

Центральний регіон

16350

Західний регіон

15750

Східний регіон

15650

Південний регіон

15650

 * Інформація Аналітичної служби ADAMA