Пропустити
agrovisnyk_winter_002

Агровісник від 16 листопада

Агроновини в Україні та світі
agrovisnyk_winter_002

АМКУ з’ясовує причини зростання цін на олію

Антимонопольний комітет України вивчає причини зростання цін на олію.

Про це заявила Юлія Янова, директорка Департаменту досліджень і розслідувань ринків виробничої сфери, фармацевтики та ритейлу АМКУ, під час круглого столу в Комітеті Верховної Ради з питань економічного розвитку, пише agravery.com.

«П'ять найбільших виробників контролюють близько 75% ринку. З точки зору антимонопольного законодавства така структура містить ознаки стабільної олігополії. Але, незважаючи на це, виробники все одно конкурують між собою. Тому недоречно говорити про монополію на ринку. АМКУ стежить за ринками соціально значущих товарів. Ми з власної ініціативи розпочали вивчення підвищення цін», – розповідає Янова. За її словами, на сьогодні це дослідження триває.

Як зазначила в ході обговорення керівниця підкомітету з питань регуляторної політики Анна Лічман, до теперішнього часу ціни на соняшникову олію в Україні є одними з найвищих у світі.

«У сусідніх Польщі та Румунії, а також у Франції й інших країнах олія дешевша на

26-30%, ніж в Україні. На жаль, за останні 12 місяців або дещо більше соняшникова олія стала рекордсменом за зростанням вартості: з приблизно 34 грн/л у середині 2020 р. до приблизно 63 грн/л на даний час», – зазначила народна депутатка.

При цьому, на думку А.Лічман, українські споживачі не мають жодних вигод від того, що країна є найбільшим виробником і експортером соняшникової олії в світі.

«На жаль, ринок не зміг врегулювати ціну. Сьогодні ми отримали багато підтверджень, що і держава не змогла врегулювати вартість цього важливого товару. Тому я пропоную все-таки додати соняшникову олію до переліку соціально значущих товарів, який зафіксований урядовою постановою №341 та підпадає під державне цінове регулювання, адже це один із базових продуктів харчування для українців. Ця ситуація вимагає втручання держави», – підкреслила голова підкомітету.

«Ми проведемо серію заходів у парламентському Комітеті з питань економічного розвитку, щоб з'ясувати стан справ у галузях і визначити спільно з урядовцями та виробниками заходи для стримування зростання цін», – підсумувала Лічман.

 

Мінагрополітики уклало Меморандум зі світовим лідером із виробництва іригаційного обладнання

Міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко з віце-президентом компанії «Valmont, Inc.» Дарреном Сікманом підписали Меморандум про співпрацю.

Як повідомляє прес-служба Мінагрополітики, компанія «Valmont, Inc.» № 1 у світі, яка має 75-річну історію у виробництві зрошувального обладнання повного циклу з капіталізацією понад 5 млрд дол. США. Практично кожна друга система зрошення у світі – їх продукція.

«Компанія знає про успішність реалізації земельної реформи та старт іригаційної реформи в Україні. Вона має амбітні плани щодо розгортання в нас свого виробництва з високим рівнем локалізації: зможе виробляти та продавати в Україні системи зрошення повного циклу – від насосних станцій до дощувальних машин останнього покоління», – розповів Роман Лещенко.

Міністр також додав, що вже найближчим часом очікується ухвалення законопроекту №5202-д «Про організації водокористувачів та стимулювання гідротехнічної меліорації земель», який активізує розвиток зрошення в Україні та прискорить інвестиції в приватний сектор АПК нашої держави. Стратегічним партнером в цьому питанні для нас є Міжнародна фінансова корпорація (IFC), з якою у серпні цього року у Вашингтоні Мінагрополітики підписало угоди щодо організаційної підтримки реформи та впровадження доступних фінансових інструментів для аграріїв.

За словами Романа Лещенка Міністерство зі свого боку продовжує на наступний рік успішну програму щодо компенсації 25 % виробникам вітчизняного с/г обладнання, а також масштабує для наших аграріїв державну програму підтримки введення в експлуатацію нових меліоративних земель за умови, що нова меліоративна інфраструктура вироблена на українських заводах.

«Для нашої команди завжди були, є і будуть у пріоритеті: залучення в Україну масштабних інвестиційних проектів, забезпечення довгострокового дешевого фінансування для аграріїв та впровадження провідних інновацій світових компаній на території нашої держави. Мета – максимальне розкриття потенціалу аграрної галузі на глобальному ринку та прискорення економічного зростання економіки України. Працюємо далі над її втіленням», – резюмував Роман Лещенко.

 

«Укрзалізниця» планує побудувати 50 нових вагонів-зерновозів

У 2022 році АТ «Укрзалізниця» планує побудувати на власному підприємстві – Панютинському вагоноремонтному заводі – 50 вагонів-зерновозів нового зразка.

Про це повідомив голова правління АТ «Укрзалізниця» Олександр Камишін, пише agronews.ua.

«У наступному році плануємо поповнити парк зерновозів, які мають стабільно великий попит на ринку вантажних перевезень. Уже формуємо замовлення нашому Панютинському вагоноремонтному заводу на виготовлення 50 вагонів-зерновозів нового зразка, що є повністю власною розробкою підприємства. Даємо старт серійному виробництву цих вагонів», – повідомив очільник Укрзалізниці.

Він також додав, що перший такий вагон із найкращими технічними характеристиками для перевезення зерна був виготовлений та поставлений на серійне виробництво у 2019 році.

Наразі загальний парк вагонів-зерновозів АТ «Укрзалізниця» складає 11,4 тис. одиниць, і найближчими роками компанія планує його оновити. Для цього товариство розробило концепцію оновлення парку вантажних вагонів до 2028 року, яку було схвалено 30 вересня 2021 року на засіданні Антикризового штабу з відновлення сталого функціонування АТ «Укрзалізниця». Відповідно до концепції впродовж найближчих семи років, зокрема, планується побудувати та оновити майже 15 тис. зерновозів, у тому числі 3,6 тис. – на підприємствах АТ «Укрзалізниця».

 

Замість сої: в Україні вивели новий сорт білого люпину

Новий сорт білого люпину передано на державне сортовипробування. Він унікальний тим, що є безалкалоїдним, тобто може використовуватися в харчовій промисловості і стати замінником сої.

Про це розповіла заступниця директора з наукової роботи Волинської державної сільськогосподарської дослідної станції Інституту картоплярства НААН України Оксана Пузняк, передає ГІТ, пише agro-business.com.ua.

За її словами, цей сорт було виявлено в результаті домінантності сортів жовтого люпину. Головною його цінністю є те, що він нетрансгенний, а відтак не шкідливий ані для людей, ані для тварин.

«Зробили видове схрещення і, відповідно, отримали цей білий люпин. Побачим, як він спрацює в Україні, як дасть свої показники. Сподіваємося, що буде новий білий безалкалоїдний люпин, який замінить сою в харчовій промисловості. І я гарантую, що він не буде гіршим за сою», – зауважила пані Пузняк.

Вона уточнила, що волиняни є оригінаторами жовтих сортів цієї рослини і лишаються єдиними в Україні, хто займається саме безалкалоїдним люпином, який придатний і як сидеральна культура, і для згодовування тваринам.

За словами пані Оксани, останніми роками жовтий люпин є дуже затребуваним, адже він іде на експорт, де використовується, як соя у харчовій промисловості.

Ціни на овочеву продукцію «борщового набору» (грн за кг)

 

Ринок "Столичний"

Ринок "Шувар"

Ринок "Нежданный"

Капуста білокачанна

5,00

6,50

6,00

Цибуля ріпчаста

8,00

9,00

7,00

Буряк столовий

8,50

8,50

6,50

Морква

7,00

7,00

5,50

Картопля Белароса

5,50

3,80

6,25

Ціни на сільськогосподарську продукцію в гривні* 

Пшениця, 2 клас

Ціна EXW за тонну

Центральний регіон

8600

Західний регіон

8400

Східний регіон

8300

Південний регіон

9600

Пшениця, 3 клас

Ціна EXW за тонну

Центральний регіон

8525

Західний регіон

8325

Східний регіон

8225

Південний регіон

9525

Пшениця, 6 клас

Ціна EXW за тонну

Центральний регіон

8450

Західний регіон

8250

Східний регіон

8150

Південний регіон

9450

Соняшник

Ціна EXW за тонну

Центральний регіон

19350

Західний регіон

19150

Східний регіон

19150

Південний регіон

19750

Ріпак

Ціна EXW за тонну

Центральний регіон

19850

Західний регіон

19850

Східний регіон

19250

Південний регіон

20950

Ячмінь

Ціна EXW за тонну

Центральний регіон

7150

Західний регіон

6900

Східний регіон

6950

Південний регіон

8200

Кукурудза

Ціна EXW за тонну

Центральний регіон

7000

Західний регіон

6850

Східний регіон

6750

Південний регіон

8150

Соя

Ціна EXW за тонну

Центральний регіон

16050

Західний регіон

15750

Східний регіон

15550

Південний регіон

15550

 * Інформація Аналітичної служби ADAMA