Пропустити
priadko_mykola

Прядко Микола Олександрович, головний агроном ТОВ «ім. Фрунзе»

«Немає людей, які все знають, але є люди, які багато досягнуть, якщо задаватимуть правильні запитання!»
priadko_mykola

Розкажіть, будь ласка, як розпочався Ваш досвід роботи в сільськомугосподарстві?

Я народився і живу в селі, тут всі раніше були пов’язані з сільським господарством (Посміхається). В мене мама пропрацювала дояркою 36 років, а батько механізатором ще більше. Я ще з раннього дитинства проявляв інтерес до техніки: подобалось разом з батьком її розбирати, ремонтувати, ну і їздити на ній, звичайно. Вже в п’ятому класі я міг обслуговувати на тракторі одну ферму, возив гній туди і тд. Тому, коли я закінчив школу, то батьки взяли направлення від нашого господарства в сільськогосподарський інститут. Трудовий шлях я розпочав в цьому ж господарстві в 1991 році, так я тут і працюю весь цей час. Згідно направлення, після закінчення інституту я ж мав тут відробити кілька років, ну от до цього часу і відробляю (Сміється).

Розкажіть про Ваше господарство. Який його основний профіль? Які культури є ключовими?

У нас основний профіль - рослинництво, також займаємось тваринництвом- маємо 2500 свиней. Останні 2-3 роки завели також більше 100 корів. Якщо говорити по рослинництву, то у нас загальна площа 4600 га. Десь 25% всієї площі займають посіви зернових культур (пшениця, ячмінь), також по 25% площі, в основному, займають кукурудза та соняшник, решта площі вже варіюється в залежності від сівозміни, є у нас і ріпак, і бобові (соя, горох), кормові культури, зелені трави.

Чи є у Вас улюблена культура?

Мабуть, тій культурі, якій найбільше присвячуєш часу – та і улюблена. На початку мого досвіду роботи агрономом, моєю улюбленою культурою був цукровий буряк – культура, яка потребує особливого догляду та уваги. Тоді, звичайно, у нас було багато цукрового буряку, десь до 500 га точно, тобто близько 10% загальної площі господарства. Зараз же, Ви знаєте, цукрові заводи позакривали, тому і сенсу його вирощувати немає. На сьогоднішній день, багато уваги потребує ріпак. Раніше його було достатньо один раз обробити і не було проблем ні з хворобами, ні з шкідниками. А тепер ріпак, можна так сказати, моя улюблена культура, дуже вибаглива: разів 6 за сезон ми його обробляємо, біля нього часто доводиться жити дні і ночі (Сміється). Минулого року у нас було всього 21 гектар, а в цьому році вже більше 500 га.

Чим Ви займаєтесь крім сільського господарства? Які у Вас інтереси? Хоббі?

Люблю працювати з технікою, зараз якось вже менше, а раніше любив сам реставрувати трактори, клопотатись біля автомобіля. Це в мене інтерес з дитинства, тоді весь вільний час проводив біля тракторів та комбайнів, цікаво було. Також я люблю зелень садити, дерева. Коли вчився в університеті і жив в гуртожитку, то в мене в кімнаті завжди квіти були. Друзі сміялись, що в кімнаті так гарно, наче, там дівчата живуть.

Як ставиться Ваша сім’я до Вашої роботи? Чи допомагає Вам хтось з сім’ї в роботі?

Сім’я ставиться нормально. Ви маєте на увазі, що я весь час на роботі? Я ж тут по місцю працюю - в селі, то якось це не так проблематично, та і всі в селі завжди в клопотах. Старшому сину буде 30 років в цьому році, дочці 20, молодшому 14. До агрономії ніхто відношення не має. Старший син пішов в будівельники, менший ще не доріс, але вже видно, що техніка його не цікавить, то маю сумніви, що він захоче працювати в полі. Пам’ятаю по собі, в п’ятому класі, коли вчився, то вже батьку допомагав на тракторі (звичайно, під його пильним наглядом): я вже обслуговував ферму.

Розкажіть, будь ласка, про Вашу співпрацю з компанією «Адама Україна»?

Зараз я використовую до 20 продуктів ADAMA: з інсектицидів – Пірінекс® Супер, з фунгіцидів – Бампер Супер™, Кустодія™, Оріус™, Супрім™, з протруйників – Оріус™ Універсал, Сферіко™, з гербіцидів – Елегант™, Рейсер®. Мені дуже подобається Рейсер®. Останні 3 роки я використовую його в нормі 3л на гектар соняшнику і в от в мене не було взагалі ніяких проблем, незалежно від погодних умов: були сильні опади чи не було взагалі – в мене завжди Рейсер® працює прекрасно і поле стоїть чисте. Хлопці буває приїжджають, то жаліються на грунтові препарати: там не було опадів - то не спрацював, або навпаки – були опади і все спалив, а їм завжди кажу, що в мене Рейсер® вже 3 роки і завжди все бездоганно. В мене половина соняшнику стійка до імідозалінонів і цю всю площу я обробляю гербіцидом Рейсер®. Багато також минулого року я використав фунгіциду Кустодія™: на кукурудзу, соняшник, сою, горох – дуже хороший препарат.

Часто трапляються у Вас стресові ситуації на роботі? Як Ви з ними справляєтесь?

Та бувають, але це ж робоча обстановка. Це абсолютно нормально. В суперечці породжується істина.

Яке Ваше ставлення до земельної реформи та можливого відкриття ринку землі?

Я вважаю, що земля має бути державна, а в оренду вона має здаватись на рівних умовах для всіх. Продавати землю не варто. Багато людей в селі, які не думають, зразу продадуть всю землю і залишаться потім голі та босі. Наше господарство допомагає селу і з дорогами, садочкам та і в інших сферах. Село потребує підтримки і господарства, такого типу як наше, дуже часто цю підтримку надають. А якщо все буде в руках у одного великого власника, то йому буде байдуже до людей і це може знищити українські села.

Щоб Ви порадили фермеру-початківцю (молодій людині, яка щойно почала займатись сільським господарством чи людині, яка прийшла з іншого бізнесу)?

Ну, звичайно, терпіння в цій нелегкій праці і ніколи не цуратись задавати питання. Немає людей, які все знають, але є люди, які багато досягнуть, якщо задаватимуть правильні запитання!