Přeskočit
Ošetření MaxRaptor

Cenově dostupný predátor plevelů v řepce

MaxRaptor® je účinný herbicid do řepky s vysokým obsahem osvědčených účinných látek. Nabízí jistější účinek a flexibilnější dávkování. Možnost preemergentní i časně postemergentní aplikace snižuje riziko nejistých investic, umožňuje precizní načasování postřiku i za nestálého počasí. Na rozdíl od podobně koncipovaných produktů lze MaxRaptor® použít i na svažitých pozemcích, jejichž okraje jsou vzdáleny méně než pět metrů od povrchových vod. Jeho aktuální cena je velmi příznivá.
Ošetření MaxRaptor

Výhody použití

Pěstitelé řepky mají k dispozici s tímto přípravkem extra silnou formulaci osvědčených účinných látek, která mu nabízí o 13 % metazachloru /ha a o 50 % quinmeracu /ha více, než nabízí standard. Výhodou je i možnost nejen obvyklé preemergentní aplikace, ale i aplikace časně postemergentní, která prodlužuje aplikační okno až do děložních lístků plevelů. Vysoká dávka quimeracku zvyšuje pak účinnost zejména na svízel i bez vybělení.

Registrační dávka 2 l/ha je dávkou maximální. V mnoha případech bude úplně stačit dávka 1,75 l/ha, protože účinných látek je zde dostatečné množství. Pěstitel tak buď ušetří, nebo mu to přinese větší variabilitu při přesném stanovování dávky poli na míru.

 

Složení a působení přípravku

MaxRaptor® je herbicid obsahující dvě účinné látky s rozdílným mechanismem účinku: metazachlor a quinmerac. Je určený k hubení jednoletých jednoděložných a dvouděložných plevelů v porostech ozimé řepky olejky.  Účinná látka metazachlor je přijímána především kořenovým systémem při vzcházení, kdy inhibuje klíčení a vzcházení. Účinná látka quinmerac je přijímána primárně kořeny plevelů a částečně také jejich listy.

 

Bez omezení na svažitých pozemcích

Nezanedbatelnou výhodou přípravku MaxRaptor® je rovněž jeho možnost použití na svažitých pozemcích bez omezení. Tato vlastnost je z praktických důvodů stále více u pěstitelů řepky doceňována.

 

Řešení vyselektovaných plevelů

Poslední dobou se na některých pozemcích potkáváme díky častému řazení řepky do osevních postupů se zvýšeným množstvím nově vyselektovaných plevelů jako jsou např. hulevník lékařský, kakost maličký, úhorník, či zemědým, které tradiční půdní herbicidy příliš nekontrolují. V tomto případě doporučujeme použít MaxRaptor® ve snížené dávce 1,5- (1,75) l/ha a následně spolu s graminicidem pak použít tank mix s přípravkem Belkar® na dočištění. Dobré řešení je např. Agil® 0,5 + Belkar® 0,25 l/ha.

 

Tank mix s Grounded®

Zajímavou možností, jak omezit nežádoucí úlet postřiku na necílové plochy, prodloužit a zvýšit účinek přípravku, snížit rizika fytotoxicity a proplavování do spodních vod je jeho tank mix se speciálním půdním smáčedlem Grounded®. Grounded® přidáváme do postřikové jíchy jako druhé v dávce 0,2 -0,4 l/ha v závislosti na množství použité vody.  V praxi na českých polích je nejoblíbenější dávka 0,25 l/ha v 300 l vody na hektar. Další možností je 400 l/ha vody = 0,2 l/ha Grounded®, nebo 100 l/ha vody = 0,4 l/ha Grounded®.



Podzim v řepce s Adamou levněji

Letošní doporučená cena přípravku MaxRaptor® by se měla pohybovat kolem 1 143 Kč/l v ceníkových cenách. To v dnešní situaci představuje cenově přijatelné řešení. MaxRaptor® rozšiřuje možnosti účinně odplevelit řepku a s dávkou 1,75 l/ha to půjde zvládnout již v ceně pod 2 000 Kč/ha v doporučených cenách.  Někteří pěstitelé zvolili na svá pole kombinaci MaxRaptor® 1,33 l + Sultan® 50 SC 0,33 l/ha, a tak přesně zkopírovali hektarovou gramáž standardu, ale za cenu pouze 1 814 Kč/ha. Kdo preferuje tradiční řešení metazachlor + clomazone, může využít kombinace Sultan® 50 SC + clomazone, kterou lze dosáhnout ekonomicky nenáročného ošetření kolem 1 550 Kč/ha v doporučených cenách. Dávku volíme 1,25 + 0,15-0,2 l/ha dle očekávaného stupně zaplevelení.

Zbavit se výdrolu půjde snadno a přípravkem Agil® 100 EC dodávaným v oblíbeném balíčku s hnojivem Borosan® Forte, které je zde cenově znatelně zvýhodněn.